1192 yılında Kıbrıs’ın Arslan Yürekli Richard tarafından Lüzinyanlara satılması ve 1291 yılında Akka’nın düşmesiyle Ortadoğu’da konuçlanmış Haçlı sömürgelerin Kıbrıs’a taşınması sırasında zengin Nasturi topluluklar Mağusa’da etkin bir ticari konum elde etmiştir. 14.yüzyıl başlarında kentte büyük bir inşaat faaliyeti vardır. Nasturiler de Lachas kardeşlerin mali desteğiyle 1360 yılında kendi kiliselerini inşa etmişlerdir. Üç apsis ve üç nefli olan yapıda, her nefin Batıya açılan kapısı bulunmaktadır. Kuzeybatı duvarına eklenen çan kulesiyle birlikte yapı, bütünlüklü olarak günümüze gelmiştir. Zaman zaman bakımı yapılan kilise İngiliz döneminde Ortodoks topluma verilmiş, adı sürgündeki aziz George’a dayandırılarak Agios Giorgios Exorinos olarak biline gelmiştir. Kıbrıslı Türklerin dilinde Ayikserino olarak geçen yapıdan esinlenilerek efsaneler türetilmiştir. Bunlardan en bilineni, kilise içinden alınan bir avuç toprağın sur dışına savrularak beddua edilen kimselerin zarara uğrayacağı yönündedir. Bu kiliseyle ilgili bir başka not, içindeki ahşap işlerin İngiliz döneminde Türk bir dülger tarafından yapılıp Kiliseye bağışlanmasıdır. Kilisedeki ayinler 2013 Aralık ayından itibaren yeniden başlatılmış ve özellikle Mağusa kökenli Rumlar, zaman zaman özel izinle gelerek burada dini kutlamalar yapmaktadır.
Kilise 14. yüzyıl ortalarında inşa edilmiştir. Kuzey ve güney kanatlarına iki koridor ve yarım kubbe ilave edilmesinin ardından büyük ölçüde genişletilmiştir. Kuzeybatı tarafındaki çan kulesi sıra kemerlerinin oldukça Avrupai bir tarz verdiği görülmektedir. 1930'lu yıllarda yapısal geliştirme çalışmaları dışında hiç el değmemiş olan bu yapı asırlardır ayaktadır.
Binanın günümüzdeki iyi durumu, kısmen, Osmanlı döneminde çok az kullanılmış olmasından kaynaklanmış olabilir. İngiliz döneminde kilise, Ortodoks toplumuna verilmiş ve Aziz George'a adanmıştır. Burada, izinle, yılda bir kez dini ayin gerçekleştirilirdi. Bu Orta Çağ binası yılın diğer günlerinde ise deve ahırı olarak kullanılırdı. Günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.