Koşul; Conflict, development pressures, and global climate change threaten this historic site.
Mağusa bugünkü halini almadan, hatta surların da yapılmasından önce M.Ö.3.yüzyılda Arsinoe adıyla bir balıkçı köyüyken gelişmesiyle birlikte, kıyıya bir gözetleme burcu yapılmıştır. Doğal liman yapısından yararlanarak kıyıya en yakın noktaya da bir burç inşa edilerek aralarına zincir çekilip limana giriş kontrol altına alınmıştır. Böylece bir Citadel (Gözetleme kulesi) haline gelen yapı, Lüzinyan zamanında geliştirilip dörtgen bir kaleye dönüştürülmüştür. II.Henry’nin hükümdarlığı sırasında (1285-1324) inşa edilen hisarlarla bütünleşen yapı, bir iç kale olarak kentin en önemli savunma birimi haline gelmiştir. Aynı devirde kazılan hendek ve surlara dikilen burçlar kentin gücünü ortaya koyduktan sonra içte, şimdi Kültürel Mirasa konu olan dini yapıların inşaatına girişilmiştir. Ceneviz ve Venedik dönemlerinde savunma gücü gözetilerek kalenin çevresine hendek kazılmış, dört köşesindeki burçlar yuvarlatılarak güçlendirilmiş, burası bir askeri garnizon haline getirilmiştir. Yapının ortasındaki avlunun deniz tarafında beş kubbeli oda ile yüksek tavanlı bir hol bulunmaktadır. Buranın toplantı ve yemek salonu olarak kullanıldığı bellidir. Burçların üzerinden savunma ve saldırı amacına uygun geçit, merdiven ve platformlar eklenip top atışlarına karşı önlem olarak havalandırma kuleleri toprakla doldurulmuştur. Hendeğe deniz suyu girişi sağlanmış, zamanla buraya renginden dolayı ‘Yeşil Deniz’ denmiştir.
Kalenin her burcunda ve giriş kapısının üzerinde Venedik askeri gücünün koruyucusu olarak seçilen Aziz Mark aslanı rölyefi bulunur. En görkemlisi giriş üstünde olup kanatlı aslanın sağ pençesi altında ‘Pax tibi Marce,Evangelista meus’deyimi yer almakta olup ’Huzur seninle olsun Aziz Mark’ anlamındadır. Kabartmanın altında 1492 yılında kale savunmasını güçlendiren komutan Nicolao Foscarini’nin de adı yazılıdır.
Othello Kalesi, adını İngiliz zamanında almıştır. Şekspir’in Othello adlı eserinde, kahramanı Christophoro Moro’nun burada Venedikli komutan olarak bulunduğu sırada eşi Mağusalı Desdemona’yı kıskançlık nedeniyle boğması anlatılır. İtalyan müzisyen G.Verdi aynı adlı operasıyla meşhur olmuştur. Kalenin Deniz Kapısıyla arasındaki park, Desdemona adıyla anılır.